Udskriv denne side

Apeltræf 2018

Apel og moderne slægtsforskning
 
Lørdag d. 4. august 2019.
Året brillierer med en usædvanlig varm og solskinsfyldt sommer, og vejret svigter heller ikke dagen, hvor Apelanere sat hinanden i stævne. Beværterhuset står atter klar til at modtage slægten.
 
(Tryk på billederne for at se dem i et lidt større format).
 
bevaerterhus 18
 
 
Kl.12.30 kommer den ene bil efter den anden til mødestedet lige udenfor Vintersbølleskov. Der bliver hilst på alle både gamle og nye deltagere, og der bliver allerede ivrigt spurgt ind til diverse slægtssammenhæng.
Derefter vandrer vi ad den grusbelagte skovvej ned mod Beværterhuset. Vel at mærke i et roligt tempo, der passer til det varme vejr.
Nede ved Beværterhuset er der dækket op med duge på de undendørs borde og bænke, og alle finder sig en plads, lidt efter lidt.
 
 
ankomst1 18
 
ankomst2 18
 
ankomst3 18
 
ankomst4 18
 
 
Første punkt på familiedagen er spisning af den medbragte frokost, så der pakkes ud af diverse termotasker og kurve. Snart står der fine veldækkede borde og omkring dem summer det af liv og højt humør. 
 
 
frokost1 18 frokost2 18
 
 
Dagens emne er "Apel og moderne slægtsforskning". Inde i Beværterhuset informerer Anne-Marie om nyt siden sidst, og derefter holder Kasper en introduktion til DNA og slægtsforskning. Hvad kan man bruge DNAtest til i sin slægtsforskning? Der bliver lyttet intenst, mens autosomalt DNA, mitokondrie DNA, Y- og X-DNA bliver forklaret. Undervejs bliver der forelagt nogle cases fra den virkelige slægtsforskning, hvor netop DNA kunne bruges for at komme videre med ens slægtsforskning. Læs introduktionen her: Moderne slægtsforskning med DNA
 
 
apeldna1 18 skov4 18
 
 
Efter den lange smøre om DNA og slægtsforskning er det tid til en vandretur i skoven. Vi gik til Theisens Papirværk. Der er startet opmålinger, og der er kommet fondspenge til projektet.
Theisens Papirværk og Vordingborg Kommunes projekt med overfladevand kan med tiden formidles ved Theisens Papirværk. Det er dr. phil. Per Ole Schovsbo, der står for den historiske registrering og opmåling, ligesom han var med ved Beværterhuset.
 
 
skov1 18
 
skov1 18
 
 
Vintersbølle Skov har mange vidunderlige pletter. Vi går videre ned til udsigten hvor vi gør holdt og AnneMarie fortæller om vildtbanegrøften ud mod vandet. Lyset er perfekt og idylen indtræffer med det samme, mens udsigten nydes af Apelanerne.
 
 
skov1 18
 
bogoetur3 17 bogoetur4 17
bogoetur5 17 bogoetur6 17
 
 
Tilbage ved Beværterhuset er det tid til kaffe, saft og Apelkage - og ikke mindst årets Slægtstale. Tove Kyhn (Tove Ida Marie Apel) er årets taler og født i 1933. Hun er datter af Hans Heinrich Apel og Laura Olivia Hansen og er tipoldebarn af Georg Andreas Apel. Med små anekdoter om hendes opvækst og valg i livet fastholder hun os alle lyttende og med humor føres vi tilbage i tiden.
 
 
apeltale2 18
 
 
skov1 18
 
 
Efter tale, kaffe og ikke mindst Apelsangen skal vi lige nå at tage årets Apel familiebillede med alle deltagerne. Her er det lige ved at gå galt, da den store familie træder ud på den lange træbro i skovbrynet. Der lyder nogle lidt for velkendte lyde af træ, der mere end giver sig - og hele familien må finde plads på skråningen i stedet. Derved bliver det første år, hvor familiebilledet tages i fugleperspektiv. Kom ikke og sig, at der ikke sker nye ting på et Apeltræf.
 
 
apelfam2018 1 800
 
 
Det blev igen en forrygende familiedag i slægtens fodspor omkring det lille Beværterhus, som Lokalforeningen Vintersbølle/Nyråd tager så godt vare på. Vi er mange, der er taknemmelige for det arbejder, der bliver gjort.
 
Apelaner - vi mødes igen til Apeltræf 2019, lørdag d. 3. august.

 

 

Materiale fra 2018

Billeder 2018 - Ovenstående billeder er taget af Anne-Marie Jacobsen og Kasper Beck Hemmingsen.

Apel-træf 2018 - folder  
- af Anne-Marie Jacobsen og Kasper Beck Hemmingsen
Indhold: Program, Tema: Apel og moderne slægtsforskning

Apel Slægtstalen 2018 - tale
- af Tove Kyhn

Link til DNA og Slægtsforskning
Dansk Selskab for Genetisk Geneaologi - dsgg.dk
Family Tree DNA - www.familytreedna.com