Apeltræf 2007
Lørdag d. 21. juli fandt Apel-træf 2007 sted. Årets emne var Peter Apel (1852-1937).
Den ene bil efter den anden rullede op på parkeringspladsen ved Kalvehave kirke, og der samlede sig efterhånden en hel flok apel-aner, unge som ældre, der blev hilst, givet hånd, givet knus - og omkring kl. 10.30 var vi klar til at starte Apel-Træf 2007. Kalvehave kirke ligger med en utrolig smuk udsigt udover vandet og til Dronning Alexandrines bro, der fører til Møn.
Solen kiggede frem mellem en del skyer denne formiddag, men vi startede med at gå indenfor i kirkens våbenhus, hvor navneskilte blev skrevet og sat på brystet. Derefter trådte vi ind i selve kirken, hvor dagens emne, Peter Apel, blev viet til Marie Lucie Rasmussen den 2. maj 1881.
Her fortalte Marianne Halliley om selve kirken, dens historie og indretning. I øvrigt er det et af de nyeste skud på Apel slægtstræet, der kravler rundt på gulvet. Lille Maja Apel Hartvig er en rigtig Apel, da hun både er tipoldebarn og tiptipoldebarn af Peter Apel. Vil du se hvordan det hænger sammen så udforsk slægtsdatabasen, der kan du f.eks. finde relationer mellem to personer i databasen.
Marianne fortsatte sit spændende foredrag udenfor kirken, og hun fangede alles opmærksomhed, da hun fortalte om Peter Apels svigermoder, Ane Kirstine Jørgensdatter, der måtte sidde mange år i fængsel for medvirken i mordet på hendes egen mand. Bare se hvor der lyttes:
Efter besøget ved Kalvehave kirke blev der kørt i kortege forbi Petersgård Gods og ad små veje til Præstø. Turen gik til Præstø, da her var valgstedet, hvor Peter Apel i 1909 var folketingskandidat. Anne-Marie Jacobsen tog os på en guidet igennem Præstø.
På Præstø Torv fik vi beskrevet hvorledes valghandlingen foregik, og mindsandten om ikke vi fik Peter Apels valgtale til de stemmeberettigede fra selve valgdagen i 1909. Et historisk øjeblik at høre Peter Apels egne ord næsten 100 år efter, og så endda foredraget af en Apel.
Med rumlende maver satte Apel-kortegen kurs mod Ugledige sø, der er et naturskønt område. Her blev den grønne plæne indtaget, tæpper rullet ud, og madpakkerne åbnet.
En stor del af Apel-Træf er de hyggelige sociale stunder - se bare hvorledes det helt store kolde bord nemt kan realiseres:
Efter frokosten kørte kortegen videre, nu med Maren Apels hus i Vinterbølleskoven som mål. Traditionen tro skal kaffe og kage indtages ved det smukke lille hus i den skønne natur. Vi blev kærligt taget imod af Anni Rasmussen, en ægte Apel i forklæde!
Eftermiddagen bød selvfølgelig på afsyngning af Carsten Warmins Apel-sang, og i år med spillede Bo Apel Hemmingsen for på tværfløjte. Vi legede "Gæt en ti'er" med spørgsmål omhandlende dagens begivenheder og information. Det store slægtstræ var rullet ud indenfor, hvor alle skulle finde deres relationer til dagens emne, Peter Apel, og hans to koner. Solen skinnede nu fra en flot blå himmel, så det var ingen sag at sidde udenfor og snakke:
At drikke kaffe og spise kage:
Og at lytte til nye informationer om hjemmeside, eller skrive ris, ros og idéer til den pyntede kurv på bordet:
At dagen sluttede langt efter klokken 16.00 må være tegn på succes, ligesåvel som de mange glade smil og begejstrede ord er det. Apel-Træf 2007 formåede at føre Apel-aner rundt på sydsjælland i Peter Apels fodspor. At samle de yngste og ældste - og dem imellem til en dejlig dag!
Næste år bliver en FEST 2008.
Materiale fra 2007
Billeder 2007 - Ovenstående billeder er taget af Anne-Lise Apel Rasmussen.
Apel-træf 2007 - folder
- af Anne-Marie Jacobsen.
Indhold: Program, Historisk oversigt af Peter Apels liv, Apel sangen 2006, Information og Litteratur.