Apeltræf 2023
Apelslægtens grene.
Lørdag d. 5. august 2023.
Beværterhuset står, som gennem alle årene, klar til at modtage Apelanerne - solen skinner bag sejlende, hvide skyer, temperaturen er perfekt og den lille gruppe af planlæggere havde på forhånd rigget Beværterhuset til og rullet slægtstræet ud eller hængt op. For nogle år siden blev det nødvendigt at udskille stamtræet i 4 dele efter hvert af Georg Andreas Apels børn. Bordene udenfor var blevet fint pyntet op med flotte, store georginer fra Anne-Maries have.
(Klik på billederne for at se dem i et større format, især brugbart på de mindste billeder).
Apelanerne var blevet sat i stævne kl. 14.00 ved FDF Skovhytten og en efter en trillede bilerne ind og blev guidet til parkering så de generende mindst muligt. Dannebrog var blevet hejst og Anne-Marie kunne da byde velkommen til en dag med temaet i "Apelslægtens grene" - en dag med god tid til at nærstudere det store stamtræ og få en god snak med hinanden.
Apelstemmerne fyldte endnu engang Vintersbølleskoven med sang, men dagens række af overraskelser var endnu ikke forbi, fordi Anna-Marie rejser sig op, da hun lige vil sige noget, hvad hun sagde kan I læse her: Tale til Kasper der fyldte 50. d. 8. juni.
Dagen slutter af med at lejrbålet tændes, roen sænker sig, inden de fleste kører hjemaf efter en hyggelig dag. Otte Apelanere overnatter i eller udenfor Skovhytten til næste dag, hvor morgenbuffeten består af gode rester fra dagen før. Derpå står den på oprydning og rengøring inden afgang.
Ofte sker det ved et Apeltræf at der er Apelaner med for første gang - ligeså i år hvor der kunne bydes velkommen til Hans Apel Krog Pedersen, der er tiptipoldebarn af Georg Andreas Apel via denne linje: GA Apel -> Johan Peder Apel -> Hans Peder Apel -> Christian Peter Apel -> Ellen Kathrine Apel, der er mor til Hans.
Kursen bliver dernæst sat mod Beværterhuset, hvor der traditionen tro er kaffe, Apelkage og Apelsang. For et dyrke årets tema 'Apelslægtens grene' er det muligt at gå i dybden med det store stamtræ. I årets folder er der et skema, hvor man kan skrive sine egne slægtsforhold hele 9. generationer tilbage, for på den måde at skabe klarhed samt mere indblik i sin egen historie. Efterfølgende kan man sammenligne med andres skema og se hvor der er sammenfald.
På et tidspunkt i løbet af eftermiddagen, lige der hvor alle sidder og har gang i de hyggeligste samtaler om bordene, afbryder Kasper for at lancere årets nye tiltag - en Apelquiz: "Tip en Apel 13'er"! Der inddeles i hold og quizen starter. Stor koncentration sænker sig ved det lille Beværterhus, mens holdene grubler over svarene, svar, der jo selvfølgelig alle er relateret til Apelhistorier. Efter at have svaret på alle 13 spørgsmål bliver vinderholdet kåret og chokoladepræmier uddelt. Har du lyst til selv at prøve kræfter med spørgsmålene kan du finde dem her: Tip en Apel 13'er. Svarene finder du nederst på denne side.
Turen går tilbage til Skovhytten hvor vi har fået besøg af en kanoguide medbringende kanoer - straks gribes de skrig-orange redningsveste og Apelaner kaster sig i sig ud på tur til Blegen af søvejen.
Og der ligger Blegen, hvor Blegeriet til Køng Blegeri blev opført i 1795. Om Blegen skrev digteren M.A. Goldschmidt et lille digt:
Har De ikke nok hørt om Vintersbølle Blegeri?
Hvor skulle man også hellere blege?
Thi ingensteds skinner solen så ren og klar,
ingensteds vifter vinden så frisk
over bøgeskov og en lille grøn slette,
og ingensteds strømmer åløb så dejligt,
så gennemsigtigt som her
mellem de bratte, bøgebevoksede brinker.
Hvor skulle man også hellere blege?
Thi ingensteds skinner solen så ren og klar,
ingensteds vifter vinden så frisk
over bøgeskov og en lille grøn slette,
og ingensteds strømmer åløb så dejligt,
så gennemsigtigt som her
mellem de bratte, bøgebevoksede brinker.
Efter kanoturen er det tid til et velfortjent aftensmåltid i form af Sammenskudsgilde - langbordet er dækket og indenfor pryder alskens lækkerier det store tag-selv-bord. Brødrene Steen og Kjeld Apel Hemmingsen introducerer en sang som de levende kan huske at deres farmor Marie Antoinette Apel ofte underholdte med. Vi lærer melodien og straks synger alle med på "Jeg lukte op min kiste".
Der indbydes påny til Apeltræf i 2024, d. 10. august. På gensyn!
Materiale fra 2023
Billeder 2023 - Ovenstående billeder og video er taget af Anne-Marie Jacobsen og Kasper Beck Hemmingsen.
Apel-træf 2023 - folder
- af Anne-Marie Jacobsen og Kasper Beck Hemmingsen
Indhold: Program, Tema: Apelslægtens grene
Apel Slægtstalen 2023 - tale til Kasper
- Anne-Marie Jacobsen.
Svar til Tip en Apel 13'er
Link til DNA og Slægtsforskning
Dansk Selskab for Genetisk Geneaologi - dsgg.dk
Family Tree DNA - www.familytreedna.com