Skip to main content

Apeltræf 2015

Jubilæum - tilbage til rødderne. 

8. august 2015 kunne Apeltræf fejre 10 års jubilæum, og det blev fejret ved at vende tilbage til rødderne; vende tilbage til der hvor vi samledes ved første Apeltræf i 2006. Udgangspunktet er Køng, hvor Georg Andreas Apel i ca. 1800, som ganske ung, ankom til fra Tyskland.

I 1998 lykkedes det stærke kræfter i Køng og Vordingborg byråd at færdiggøre restaureringen af Øbjerggaard, og i 2014 blev så restaureringen af Spindeskolen færdig. Det var her satte vi hinanden i stævne kl. 10.30 lørdag d. 8. august 2015.

(Tryk på billederne for at se dem i et lidt større format).

 
moede1 15

Dagen startede med at se det flotte stykke restaureringsarbejde, der var blev gjort ved Spindeskolen, og arkitekt Jesper Herbert-Nielsen var præcis manden, der begejstret kunne give os et levende billede af de mange overvejelser og beslutninger, der hører til sådan et stykke seriøst arbejde.

spindeskolen1 15

Spindeskolen "daterer sig helt tilbage til 1778 og var den allerførste bygning, som blev bygget ved etableringen af linnedindustrien Køng Fabrik.  I spindeskolen lærte småpiger i alderen 4-10 år at spinde fine hørtråde til fabrikkens væve, og der har været plads til ca. 40 piger ad gangen. Bygningen var indrettet til undervisning af børnene, men også som beboelse for deres lærerinde, som blev kaldt ”Spindemoderen”. Lige overfor spindeskolen lå tidligere en rytterskole, og af arkitektoniske og byplansmæssige grunde blev spindeskolen opført, så den i høj grad lignede rytterskolen. Rytterskolernes dimensioner, materialer og indretning kender vi meget præcist fra gamle kilder, og undersøgelser af spindeskolen viser, at Spindeskolen i endnu højere grad end tidligere antaget har været opført som en kopi af rytterskolen – også hvad angår bygningens indre.  Denne viden har været en inspiration for restaureringen." (kilde: Køng Museum)

spindeskolen2 15

Dagen startede lidt overskyet og fugtig, men inden længe flokkedes apel-aner omrking Spindeskolen og solen brød gennem skyerne og forandrede dagen til en rigtig varm dansk sommerdag.

spindeskolen3 15

Inde i Spindeskolen var der mulighed for at sidde og få en øl eller vand, mens Jesper Herbert-Nielsen foredrag om restaureringsarbejdet med diverse plancher. Bagefter blev huset set efter i sømmene og ikke mindst beundret for det solide kvalitetsarbejde, der var blevet udført på den gamle bygning.

foredrag1 15

Efter at årets slægtsbillede var blevet taget - naturligvis foran Spindeskolen - bevægede vi os over Bygaden til Øbjerggaard, hvor vi pakkede madkurve ud og indtog en herlig frokost i det dejlige vejr.

frokost1 15

Igen i år var det ikke samtaleiver der manglede omkring bordene. 

frokost2 15

Pludselig kom museumsvagten ud under vores frokost med en klud i hånden. Hun havde glædet sig sådan til at vise os et broderi, der netop var blevet færdigt. Motivet er en løve og mønstret stammer fra Peter Apels Mønsterbog.

broderi1 15

Efter frokosten var der tid til at se eller gense museet. Se deres udstilling om Køng Fabrik, dens næsten 100-årige historier med hørproduktion, tekstilfabrikation og menneskene bag.

museum1 15 vaev1 15 
vaev2 15 vaev4 15

Dernæst gik turen til det obligatoriske besøg ved Beværterhuset. Apelkagen, kaffe og te, det store stamtræ og endnu mere snak med hinanden. Apelsangen genlød atter ved det lille hus i Vinterbølle Skov.

bevaerterhuset1 15 bevaerterhuset2 15
bevaerterhuset3 15 bevaerterhuset4 15

Intet jubilæum uden en festmiddag - i år, som noget ganske nyt, indtog vi "Skovhytten", der skulle danne rammen om aftenens begivenhed. 

hytten1 15

Apelslægten blev bænket ved langbord- Maden sat frem på de indendørs borde. Flere slags kød stegt af den lokale slagter, samt en masse brød, og salater af forskellige varianter, ganske hjemmeproduceret. Der var noget for enhver smag.

middag1 15

 

middag2 15

Et af aftenens absolutte højdepunkter var årets slægstale. Stafetten var havnet hos Inger Grete Apel Nielsen, der formåede at overraske ved nærmest at gøre årets slægtstale til et multimedie show. Med omdrejningspunkt om Emma Magnine Apel  g. Kørvel (1885-1973) skabte Inger et stemningsbillede af sin mormor. En kvinde med egen vilje og stort gå-på-mod.

tale1 15

Slægtstalen startede med fremvisning af en aldrende Emma Magnine Apel, filmet gående rundt i sin have blandet hendes skønne rosenplanter. Filmen var i dagens anledning blevet digitaliseret - og den kan ses herunder. (Tryk efter start på pilene for at se i fuld skærm).

 
 

Kombinationen af de levende billeder af Emma og Ingers malende beskrivelse af hendes hus, sind og liv, gjorde et fascinerende intryk på de fleste. Læs: slægtstalen.

tale2 15

Dårligt nok have vi sundet os over den fantastiske slægtstale før endnu en overraskelse så dagens lys ved dette jubilæum. Benedicte Metzlaff havde noget på hjertet hun ville dele med os.

apelfanetale1 15

I flere år havde vi (arrangører o.a.) gået og talt om, at vi burde have en slægtsfane, især ved disse festlige lejligheder med Apeltræf. Nu skete det endelig! Benedicte kunne afsløre sin kreation - en ægte Apel-aner fane.

apelfanetale2 15

Fanen er fuld af symboler. Beværterhuset, hørblomster og blade, samt Apel-aner skrivet med Apel håndskrift.

apelfane1 15

Flot ser fanen ud både i dagslys og i lyset af en sol der går ned over det 10. Apeltræf. Men endnu en hyggelig stund belv til til før de fleste kørte hjem. Der blev nemlig tændt op i bålet ved hyttens lejrbålsplads, hvor ung som gammel satte sig rundt om og lunede sig i flammernes skær, og skyggerne af Apel slægten dansede lystig.

apelfane2 15

Det udvidede 10. Apeltræf var en ubetinget succes. En god håndfuld overnattede i hytten til næste dag, hvor den forgående dag ivrigt blev vendt og drejet ved det udendørs morgenbord i strålende sol.

aftenudsigt1 15

 

Atter i år skal der lyde tak til dem der hjalp med både stort og småt i forbindelse med Apeltræf 2015. En særlig tak til jer der stod for arrangementet ved Beværterhuset og ikke mindst til Inger Grete Apel Nielsen for Apel Slægtstalen 2015 og Benedicte Metzlaff for Apel-aner fanen.

På gensyn til næste Apeltræf både til nye såvel som gamle garvede "Apeltræffere" - 2016.

familiebillede1 15

 

Materiale fra 2015

Billeder 2015 - Ovenstående billeder er taget af Lillian Apel Hansen og Kasper Beck Hemmingsen.

Film "Emma Magninge Apel Kørvel". Filmet af Bjarne Hansen, redigeret af Anne Apel Weinell.

Apel-træf 2015 - folder 
- af Anne-Marie Jacobsen.
Indhold: Program, Tema: Jubilæum – tilbage til rødderne.

Apel Slægtstalen 2015 - tale
- af Inger Grete Apel Nielsen.