Apeltræf 2013
Danmarks Borgcenter. Det 8. Apeltræf fandt sted lørdag d. 3. august 2013. Apel-anerne var sat i stævne på parkeringspladsen ved roklubben, Nordhavnsvej 56, og her blev hilst til højre og venstre inden kursen, i samlet flok, blev sat mod Danmarks Borgcenter. (Tryk på billederne for at se dem i større formater).
Sidste gang Apeltræf besøgte Vordingborg Slotsruin og Gåsetårnet var i 2010, da træffet satte fokus på nogle af de Apel folk, der havde boet i Vordingborg by. Et genvisit blev til bl.a. fordi der blev udtrykt ønske om det fra nogle af Apel-anerne, men også fordi etableringen af Danmarks Borgcenter i følge planerne skulle stå færdig i 2013. Et kæmpeprojekt i form af et forsknings- og oplevelsescenter bygget på samme sted, hvor Sydsjællands Museum for ca. 100 år siden etablerede deres museum.
Etableringen af Danmarks Borgcenter med efterfølgende åbning var desværre blevet udskudt til 2014. Det betød at en del af byggeriet, de nye museumsbygninger og flere af tiltagene ude på området endnu ikke stod færdige. Heldigvis var det lykkedes at arrangere en rundvisning alligevel ved museumsinspektør Berit Christensen.
Vordingborg var i middelalderen Danmarks største kongeborg og Danmarks Borgcenter bliver et specialmuseum med fokus på Danmarks borge, kongerne og det magtapparat de var en del af. Området er stort og udsigten skøn ud over vand og landskab.
Nogle steder vil der oven på jorden blive markeret hvordan bygningerne i det gamle slot var placeret i området.
Ved Dyreengen syd for borgruinen har man i forbindelse med det genetableringen af voldgraven fundet et væltet tårn i stil med Gåsetårnet, dog i mindre udgave. Der har i alt være 9 tårne i muren omkring borgen. Det væltede tårn får lov til at blive liggende under det beskyttende jordlag, fortalte Berit Christensen.
Undervejs i rundvisningen var der tid til diverse konversationer, smil, latter og fotografering. Herunder fra venstre f.eks. Carsten Warming, Marianne Halliway, Rasmus Hartvig, Maja Apel Hartvig og Kjeld Apel Hemmingsen.
Den genetablerede voldgrav blev også inspiceret inden Apel-anerne varmt takkede for en fin rundvisning og satte kursen mod bilerne. Nu skulle turen gå til Kulsbjerg skole - Nyråd, den tidligere Vintersbølle skole.
På legepladsen mellem skolen og og Vintersbølleskoven blev den medbragte mad pakket ud. Hver en bænk og hver en stub blev brugt som enten bord eller stol.
Stemningen var som altid fornøjelig, og det holdt tørvejr trods nogle faretruende mørke skyer i det fjerne sydlige.
Apel-aner spredt udover hele den grønne legeplads.
Efter frokosten samledes alle indenfor på skolen, hvor Anne-Marie præsenterede årets taler: Steffen Apel. For første gang krævede slægtstalen moderne teknisk udstyr, da Steffen tidligere på året havde været påen tur til New Zealand, og ville dele denne omlevelse med de danske apel-aner. Læs: Apel Slægtstalen 2013
Vidunderlige billeder fik forført hele forsamlingen, og at der undervejs udenfor både kom regn og torden forstyrrede ikke, når Steffen fortalte om de mange Apel-slægtninge han mødte og fik kontakt med undervejs på hans tur. Læs mere her om: Apel på New Zealand
Efter årets slægtstale var næste stop det lille Beværterhus i Vintersbølleskov. Det lille hus havde atter åbnet sine døre og inviterede indenfor. Kaffen blev brygget af gode villige hænder og bordene fik dug på.
I solskin blev årets Apelkage luftet - og så blev folk bænket.
Sol, kage,kaffe og godt selskab - det skaber god stemning med en snert af højtidlighed, når Apelsangen afsynges med akkompagnment ved Bo Apel Hemmingsens tværfløjte.
Indenfor var det imponerende slægtstræ foldet ud - alle på træet stammer fra væveren Georg Andreas Apel, der kom til Køng omkring år 1800, og hans kone, den danske Ane Pedersdatter.
Årets Apelfamiliebillede 2013 - tryk på billedet for stor størrelse.
Apelaner i vinkel.
Apelaner i ny vinkel.
Så er dén i vinkel! - Se i øvrigt flere familiebilleder på: denne side
2013 blev endnu et år hvor glade folk, der ad forskellige slægtsgrene er forbundet mid hinanden, atter mødtes og skabte en dag med god stemning og hyggelig timer. Tak skal lyde til alle der mødte op og især til dem der gav en hånd med stort eller småt. En særlig tak til jer der stod for arrangementet ved Beværterhuset og til Steffen Apel for Apel Slægtstalen 2012.
På gensyn næste år til alle nye såvel som gengangere - 2014.
Materiale fra 2013
Billeder 2013 - Ovenstående billeder er taget af Kasper Beck Hemmingsen.
Apel-træf 2013 - folder
- af Anne-Marie Jacobsen og Kasper Beck Hemmingsen.
Indhold: Program, Tema: Danmarks Borgcenter
Apel Slægtstalen 2013 - tale
- af Steffen Apel.